A napfény a legegészségesebb dvitamin tablettaA D vitamin túladagolás nem lehetséges pusztán magas D vitamin tartalmú ételek fogyasztásával, csak abban az esetben, ha valamilyen tabletta vagy egyéb készítményből veszünk be huzamosabb ideig túl nagy mennyiséget. Amennyiben az Earl Mindell által írt Vitamin bibliában  javasolt napi 400 NE helyett naponta 20000-25000 NE-t juttatunk szervezetünkbe ( egyes emberekben akár napi 5000 NE is nem kívánt hatásokat okozhat) ebből a vitaminból hosszú távon, D vitamin túladagolásról beszélhetünk.

A túladagolás első tünetei a következők:
viszkető bőr, hányinger, hasmenés, csökkent étvágy, begyulladt szemek, melyet aztán heves szomjúságérzet, túl gyakori vizelési inger (a megnövekedett vizeletelválasztás miatt), idegesség, gyengeség, magas vérnyomás követ.

A mérgezés oka a túladagolás következtében létrejövő magas kalciumszint a vérben. Ennek következtében kóros kalciumlerakódás indulhat meg az egész testben, főként az erek falában, a tüdőben, a májban, a gyomorban és a vesében. A kalciumlerakódás a vesékben akár maradandó károsodást is okozhat. A veseműködés romlásával a fehérjék könnyen a vizeletbe juthatnak és megemelkedhet a vérben az urea (egy salakanyag) szintje.
Tehát mint ahogy az előzőekből kiderült, a túladagolásnak elég komoly negatív következményei lehetnek, ezért nyomatékosan azt javasoljuk, hogy csak valóban szükséges esetben és csak a feltétlenül szükséges mennyiségben juttassunk a szervezetünkbe ebből a vitaminból tabletta formájában. 

A D vitamin túladagolás kezelése egyszerű. Csupán abba kell hagyni az olyan ételek fogyasztását, amelyek nagy mennyiségben tartalmazzák ezt a vitamint, valamint alacsony kalciumtartalmú étrendet kell betartani a magas kalciumszintből adódó következmények csökkentése és megszüntetése érdekében. Bizonyos nagymértékű túladagolás esetén a szövetkárosodás veszélyének csökkentése érdekében mellékvese-kéreg hormonok beadása is szükségessé válhat, valamint a kezelőorvos ammónium-kloridot is adhat, hogy a vizelet savasan tartásával csökkentse a káliumkövek kialakulásának kockázatát.

Mivel a túladagolás és a hiány is súlyos következményekkel járhat, mindenképpen ügyeljünk a megfelelő mennyiségű ( kb 400-600 NE) vitamin bevitelére. Megfelelő étrend mellett nem szükséges D vitamin tabletta, vagy más készítmények szedése. Nem véletlen az sem, hogy hazánkban ez a vitamin csak orvos által felírt receptre kapható. Akinek szívbántalmai vannak különösen figyeljen oda a megfelelő vitaminbevitelre, hiszen rájuk nézve ennek a vitaminnak mind a túladagolása, mind pedig annak hiánya súlyos következményekkel is járhat.

Hogyha valaki mégis D vitamin tabletta szedésére szorul, az mindenképpen válassza a szintetikusan előállított készítmények helyett inkább a természetes eredetű vitamint. Ennek a tápanyagnak a kiegészítő szedését soha ne vigyük túlzásba, mindenképpen tartsuk szem előtt a D vitamin túladagolás kockázatát is.