A szardínia kiváló dvitamin forrásEgy felnőtt ember napi D vitamin szükséglete 400 NE (forrás: Earl Mindell: Vitamin biblia). Amennyiben a bevitt mennyiség tartósan nem éri el a javasolt beviteli értéket és meg sem közelíti annak szintjét, illetve ha az ember bőrét nem éri elég napfény, akkor D vitamin hiány léphet fel.

 

A D vitamin hiány tünetei a következők:

  • izomgörcsök ( lábikragörcsök, izomhúzódás, izomgyengeség)
  • csontok és fogak lágyulása
  • fáradékonyság, gyengeség, kimerültség

Amennyiben a fentebb leírt hiánytünetek jelentkeznek rajtunk, mindenképp változtatnunk kell étrendünkön (együnk sok halmájolajat, vajat, tojássárgáját, májat ill. bizonyos tengeri halakat), és több időt kell a napon tartózkodnunk. Figyeljünk nagyon oda, hiszen ha nem vesszük figyelembe ezeket a tüneteket, súlyos betegségek alakulhatnak ki szervezetünkben, többek között angolkór, nagy mértékű csontlágyulás, csontritkulás.

D vitamin hiány következtében lecsökken a vér kalcium és foszfát szintje. Mivel a D vitamin gyerekeknek fontos a csontok egészséges fejlődéséhez, a felnőtteknek pedig az egészséges csontok fenntartásához, a hiány gyermekek esetében angolkórhoz, felnőtteknél pedig csontlágyuláshoz vezethet.

Ennek a vitaminnak a hiánya terhesség alatt csontlágyulást hozhat létre az anyában és angolkórt az újszülöttben.

Ha már jelentkeztek rajtunk a D vitamin hiány tünetei, érdemes lehet esetleg különböző készítményekkel pótolni a szervezetünkbe a hiányzó mennyiséget. Érdemes tudni, hogy ez a vitamin tabletta formában hazánkban csak orvosi receptre kapható. Viszont retinol és ergokalciferol tartalmú kalciumtabletta vény nélkül is megvásárolható. A halmájolajok (pl.: csukamájolaj) is sokat tartalmaznak ebből a vitaminból.

Ez a fontos mikrotápanyag az  A és C vitaminnal, foszforral, kálciummal és kolinnal kombinálva a leghatásosabb.

Aki nem csupán a megfelelő táplálkozással próbálja a napi vitaminszükségletét fedezni, annak ajánlott, hogy a természetes eredetű vitaminokat részesítse előnyben a szintetikusan előállítottak helyett.

A nagyvárosokban élő embereknek különösen figyelniük kell a megfelelő mennyiségű bevitelre ebből a fontos anyagból, mivel a füstköd elnyeli a vitaminképzéshez szükséges napfényt.

Akiket életmódjuk vagy ruházatuk miatt nem ér sok napfény, ugyancsak ügyeljenek a megfelelő bevitelre ebből a vitaminból szükségletük fedezésére.

A D vitamin gyerekeknek különösen fontos, ezért az ő étrendjüket is úgy kell kialakítani, hogy annak megfelelő legyen a vitamintartalma.

A fogamzásgátlót szedő nőknek is fokozni kell a napi bevitelt ebből a vitaminból.

Ha sötét bőrű embereket nem ér elég napfény (pl.  valamelyik északi országban élnek), a D vitamin hiány elkerülése érdekében nagyobb mennyiségre van szükségük belőle.